Jedzenie na Bliskim Wschodzie wywodzi się z różnych kultur wokół Morza Śródziemnego, Czerwonego, Arabskiego i Kaspijskiego. Obejmuje kuchnię arabską, izraelską, marokańską, syryjską i turecką, żeby wymienić tylko kilka. W rzeczywistości uwzględniono długą listę krajów i kultur. Podczas gdy jedzenie na Bliskim Wschodzie obejmuje różnorodne kuchnie, na ogół charakteryzuje się pachnącymi i obfitymi przyprawami, orzechami, oliwą z oliwek i kremowymi produktami. Lokalne składniki i religia również odegrały kluczową rolę w kształtowaniu żywności w regionie. Daktyle, fasola fava, ciecierzyca i jęczmień są podstawowymi składnikami pochodzącymi z lokalnych źródeł. Podstawowe produkty mleczne obejmują labneh i haloumi, podczas gdy soczewica, warzywa i mięso są również powszechnie spożywane. Orzechy, owoce i pachnące wody kwiatowe są również stosowane, co można zobaczyć we francusko-bliskowschodnim deserowym rabarbarze fusion, pistacjowej i kakafelce z kwiatu pomarańczy z syropem rabarbarowym. Kuchnia Bliskiego Wschodu wykorzystuje aromatyczne przyprawy. Przyprawy takie jak kminek, harissa, kardamon i Za'atar to mocne, wysoce pachnące pikantne przyprawy, które można wykorzystać do stworzenia szerokiej gamy kolorów i smaków.