Jasmeen Labneh 1kg
Opis
Labneh serek typu arabskiego 15% tł. Jasmeen 1kg
PRODUKT WYSOKIEJ JAKOŚCI
Labneh to serek typu arabskiego o konsystencji kremowego twarogu. Jest to gęsty, kremowy i aksamitny ser, który jest przygotowywany przez odcedzenie jogurtu z dodatkiem soli, przez co nabiera konsystencji zbliżonej do kremowego sera. Labneh jest popularnym produktem w krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Syria, Liban, Izrael czy Egipt, gdzie często podaje się go na śniadanie lub kolację z oliwą z oliwek, ziołami, warzywami i chlebem pita. Można go również stosować jako składnik różnych dipów, sosów czy sałatek.
Jest to produkt, który z powodzeniem może być stosowany w diecie wegetariańskiej. Jest również bogaty w białko i wapń oraz jest niskokaloryczny, co czyni go dobrym wyborem dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę.
Składniki: śmietanka, stabilizator: E1422, E410, sól, koncentrat białek mlecznych, kultury bakterii mlekowych. Produkt termizowany. Najlepiej spożyć przed: data podana na wieczku.
Data jest jednocześnie numerem partii produkcyjnej.
Przechowywać w temperaturze +1 °C do +8 °C.
Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godzin.
Przepis na jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem
Składniki:
300 g ciecierzycy Jasmeen
3 sztuki chleba arabskiego
300 g labneh Jasmeen
½ szklanki tahini Jasmeen
5 ząbków czosnku
½ łyżeczki siedmiu przypraw libańskich
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
pestki granatu
Sposób przygotowania:
Chleb arabski rozdzielamy na dwa płaty, skrapiamy z oliwą z oliwek i pieczemy 5-7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W międzyczasie w jednej miseczce ugotowaną ciecierzycę mieszamy z solą i siedmioma przyprawami libańskimi, a w drugiej labneh z tahini, 1 przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz solą. Jeśli mieszanka będzie za gęsta, można dodać niewielką ilość wody niegazowanej. Na patelni podgrzewamy masło klarowane wraz ze zwykłym masłem i dodajemy czosnek pokrojony w słupki. Całość smażymy, aż czosnek się zarumieni. Na głębszy talerz wykładamy: chleb, ciecierzycę, labneh z tahini i opcjonalnie znowu powtarzamy warstwę, następnie całość polewamy masłem z czosnkiem i posypujemy posiekaną natką pietruszki i granatem. W tym daniu, oprócz chrupiącego czosnku, bardzo dobrze sprawdzą się też np. orzechy piniowe.