Labneh serek typu arabskiego 15% tł. Jasmeen 250g
PRODUKT WYSOKIEJ JAKOŚCI
Labneh to serek typu arabskiego o konsystencji kremowego twarogu. Jest to gęsty, kremowy i aksamitny ser, który jest przygotowywany przez odcedzenie jogurtu z dodatkiem soli, przez co nabiera konsystencji zbliżonej do kremowego sera. Labneh jest popularnym produktem w krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Syria, Liban, Izrael czy Egipt, gdzie często podaje się go na śniadanie lub kolację z oliwą z oliwek, ziołami, warzywami i chlebem pita. Można go również stosować jako składnik różnych dipów, sosów czy sałatek.
Jest to produkt, który z powodzeniem może być stosowany w diecie wegetariańskiej. Jest również bogaty w białko i wapń oraz jest niskokaloryczny, co czyni go dobrym wyborem dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę.
Składniki: śmietanka, stabilizator: E1422, E410, sól, koncentrat białek mlecznych, kultury bakterii mlekowych. Produkt termizowany. Najlepiej spożyć przed: data podana na wieczku.
Data jest jednocześnie numerem partii produkcyjnej.
Przechowywać w temperaturze +1 °C do +8 °C.
Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godzin.
Przepis na kanapki z hummusem, baba ghanoush i labneh
1 puszka hummusu Jasmeen
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu w ziarnach
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
½ łyżeczki soli gruboziarnistej
3-4 łyżki podprażonych orzechów włoskich/laskowych/migdałów
1 puszka baba ghanoush Jasmeen
1 granat
½ łyżeczki chilli
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki melasy z granatów Jasmeen
½ pęczka kolendry
sól do smaku
1 opakowanie labneh Jasmeen
1 ogórek
1-2 łyżki za’ataru Jasmeen
skórka z ½ cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
HUMMUS
Oliwę z oliwek mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natomiast pokrojoną bagietkę delikatnie smarujemy utworzoną mieszanką i podpiekamy. Następnie smarujemy ją hummusem (można go też doprawić większą ilością tahini, sokiem z cytryny, solą i czosnkiem). Na patelni podprażamy przyprawy i orzechy, a następnie rozcieramy wszystko w moździerzu. Mieszanką posypujemy tosty. Na sam koniec skrapiamy całość oliwą z oliwek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
BABA GHANOUSH
Zaczynamy od opieczenia pokrojonej bagietki. Pestki granatu mieszamy z pokrojonymi drobno pomidorkami koktajlowymi, posiekaną kolendrą, chilli, oliwą z oliwek i melasą z granatów. Bagietkę smarujemy baba ghanoush (którą można doprawić tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą), a następnie obficie wykładamy salsę z granatów i pomidorków koktajlowych. Opcjonalnie można zostawić kilka listków kolendry do dekoracji.
LABNEH
Ogórka kroimy w długie wstążki (najlepiej przy pomocy mandoliny lub obieraczki do warzyw). Labneh mieszamy ze skórką z cytryny, solą i pieprzem. Następnie opiekamy pieczywo, wykładamy labneh, układamy wstążki z ogórka, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy za’atarem.