Jasmeen Labneh z Harissą 250g
Opis
Labneh serek typu arabskiego z Harissą 15% tł. Jasmeen 250g
PRODUKT WYSOKIEJ JAKOŚCI
Labneh to serek typu arabskiego o konsystencji kremowego twarogu. Jest to gęsty, kremowy i aksamitny ser, który jest przygotowywany przez odcedzenie jogurtu z dodatkiem soli, przez co nabiera konsystencji zbliżonej do kremowego sera. Labneh jest popularnym produktem w krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Syria, Liban, Izrael czy Egipt, gdzie często podaje się go na śniadanie lub kolację z oliwą z oliwek, ziołami, warzywami i chlebem pita. Można go również stosować jako składnik różnych dipów, sosów czy sałatek.
Jest to produkt, który z powodzeniem może być stosowany w diecie wegetariańskiej. Jest również bogaty w białko i wapń oraz jest niskokaloryczny, co czyni go dobrym wyborem dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę.
Składniki: śmietanka, stabilizator: E1422, E410, sól, koncentrat białek mlecznych, kultury bakterii mlekowych. Produkt termizowany. Najlepiej spożyć przed: data podana na wieczku.
Data jest jednocześnie numerem partii produkcyjnej.
Przechowywać w temperaturze +1 °C do +8 °C.
Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godzin.
PRZEPIS NA KREM Z SOCZEWICY Z HARISSĄ I LABNEH
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 ziemniaki
1 cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki harissy Jasmeen
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki kolendry
sól do smaku
sok z 1 i ½ cytryny
do podania: natka pietruszki, labneh Jasmeen, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na 2-3 łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po 1-2 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, harissę, przyprawy, soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość podsmażamy 2-3 minuty, a następnie zalewamy wodą lub bulionem na wysokość 7-10 cm powyżej warzyw. Gotujemy na małym ogniu, aż do rozgotowania się wszystkich składników. Następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Podajemy z labneh i posiekaną natką pietruszki.