Majeranek Jasmeen 500g
Opis
Majeranek suszony Jasmeen 500G
PRODUKT WYSOKIEJ JAKOŚCI
Lebiodka majeranek lub majeranek ogrodowy to zioło wywodzące się z rejonu basenu Morza Śródziemnego, a u nas znana po prostu jako majeranek. Majeranek suszony to często wykorzystywana przyprawa w kuchni polskiej. Nadaje się do ciężkostrawnych posiłków, które często goszczą na naszych stołach. Dodawany do zupy typu grochówka czy fasolowa albo innych potraw z warzyw strączkowych, by złagodzić późniejsze wzdęcia. Zioło można dodać też do sosów i dań mięsnych. Trzeba pamiętać, że majeranek suszony jest znacznie bardziej aromatyczny niż świeże liście. Warto to uwzględnić przy przyprawianiu dań. Najlepiej dodać go na początku gotowania w mniejszych ilościach niż majeranek świeży.
1 łyżka suszonego majeranku = 3 łyżki świeżego majeranku.
Majeranek jest także znany jako roślina lecznicza:
- Pomaga na katar, przeziębienie czy infekcje gardła.
- Poprawia pracę układu trawiennego.
- Pobudza odpowiednio narządy do produkcji soku trawiennego.
- Łagodzi podrażnienia oraz uciążliwy kaszel.
- Stosowane są napary i inhalacje, które są proste i szybkie w przygotowaniu. Rekomendowany jest właśnie suszony majeranek, gdyż jest on wygodniejszy w użyciu oraz posiada zdecydowanie mocniejszy aromat niż świeże liście.
Przygotowanie naparu z majeranku: Przygotuj 1 łyżkę suszonego majeranku i miód. Majeranek zalej szklanką wrzącej wody i pozostaw do zaparzenia pod przykryciem na ok. 15 minut. Gdy ostygnie, przecedź, dodaj miód i wymieszaj. Napar pij 2-3 razy dziennie.
Przygotowanie inhalacji z majeranku: 2 łyżki majeranku należy zalać pół litrem gorącej wody, nakryć ręcznikiem i gotowe - możemy zaczynać inhalację.
Składniki: 100% majeranek suszony
Kraj pochodzenia: Egipt
Informacje o produkcie
Opakowanie | Paczka |
Marka | Jasmeen |
Waga netto | 500 g |